Znalecké posudky a oceňování

Nákladní automobily LIAZ

04.10.2020 00:00

Odkoupil jsem rozsáhlou soukromou sbírku technických podkladů vozidel Liaz, včetně tehdejších prodejních cen. Stal jsem se tak jedním z mála znalců (možná jediným), kteří mají takto obsáhlý a přesný archiv. V době internetu není až takový problém sehnat technické parametry jakéhokoliv vozidla. Problém nastává při zjišťování výchozí (pořizovací, historické nebo jiné) ceny vozidla. Pro správný výpočet posudku a stanovení ceny obvyklé, je právě tento údaj klíčový!

    Automobilka vznikla v Liberci roku 1906 (první osobní vozidlo značky Linser) a v r. 1913 se připojila k mladoboleslavské firmě Laurin&Klement… Zanikla 1. 1. 2003, kdy byl vyroben asistenční vůz pro dakarský tým pana Macíka. Poté opustili poslední zaměstnanci výrobu a brány Liazu se definitivně uzavřely… Na tradici automobilky se pokoušela navázat společnost Tedom a následně její pokračovatel Tedom Truck, která zakoupila veškerá práva na výrobu nákladních automobilů řady 300 a 400 (včetně dokumentace, technologie a výrobních zařízení). Vyráběla vozy řady Fox a modernizované Liaz. Pro nedostatek zakázek byla k 30. 10. 2009 na společnost vyhlášena likvidace…

    Přesto jich i v dnešní době jezdí po našich silnicích více než dost. Pokud tedy potřebujete ocenit vozidlo Liaz, mám pro Vás připraveny všechny dostupné informace!

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode